Dekoráció bakelit lemezből
2016. szeptember 21. írta: ToyaHSW

Dekoráció bakelit lemezből

4f7c5aef91b13f8b6b4c0e87ad1d3a1d.jpg

Manapság már tényleg fillérekért juthattok hanglemezekhez az aukciós oldalakon vagy a piacokon. Mivel keveseknek van lemezjátszója, így most én is inkább a lakberendezési felhasználásra hívjuk fel a figyelmeteket és próbálunk meg ötleteket adni.

Első és legfontosabb dolog, hogy a hanglemez formálásához hőre van szükség. Ezt a hőt legegyszerűbben a dugóval lezárt mosogatóba öntött forrásban lévő vízzel tudjátok biztosítani. Körülbelül két perc áztatást követően már kiválóan formálhatóak a hanglemezek.
A munkához minden esetben vegyetek fel védőkesztyűt, mivel forró anyaggal kell dolgoznotok.

Néhány ötlet, hogy mi mindent tudtok csinálni egy hanglemezből

  • Kínáló tál, virágcserép alá dekorációs tál vagy lámpabúra: Ezt két módon is elkészíthetitek. A lényeg, hogy vegyetek elő egy lábost vagy egy üvegtálat, aminek átmérője kisebb mint a hanglemez.
    Ha vízben készítitek a tálat, akkor 2 perc után a vízből kivéve kézzel formáljátok a lábas formájára a hanglemezt, ami az alakítást követően érdekes, hullámos formát vesz majd fel.
    Az elkészítés másik módja, hogy sütőbe rakjátok a hanglemezt egy fejjel lefele fordított üvegtálra. A sütőt olyan 80 fok körüli hőmérsékletre állítjátok és vártok. Ebben az esetben a meleg levegő és a gravitáció elintézi helyettetek az alakítást.
  • Bortartó: A bortartónkat szintén a mosogatóba engedett forró vízben melegített hanglemezből alakítjuk ki. Az elkészítéshez szükség lesz egy üres borosüvegre, amire feltekerjük a hanglemezt egy darabon.
    Ezt követően az elkészült tartókat csavarokkal egy fa lapra rögzítjük és máris felszerelhetjük a nappaliba.
    Dekoratív és különleges megoldás.
  • Könyvtámasz: Ehhez is forróvizet kell használnunk. A lemez kb. egy harmadánál egy derékszögű hajtást teszünk a hanglemezbe, amihez a lehűlést követően máris támaszthatunk könyveket, újságokat.
  • Asztallap mozaik: Ha az asztallapra szánjuk dekorációnak a hanglemezt, akkor két-három darabot törjünk szét. Ezt követően ragasszuk fel az asztal lapjára mintha mozaikot raknánk, majd a hézagokat fugázzuk ki.
    Igény szerint lakkozhatjuk az elkészült munkát, de akár egy üveglappal is lefedhetjük azt.
  • Falióra: Természetesen falióra készítéséhez is kiválóan alkalmasak a hanglemezek. Használhatjuk a megszokott kör formájában a lemezt, de akár egy lombfűrésszel formákat is vághatunk bele. Az óraszerkezetet középen rögzítjük és felszereljük a falra a különleges és egyedi óránkat.
  • Falmatrica egyedivé varázsolása: A boltokban számtalan különleges falmatricát árulnak, amelyeket néhány hanglemez felhasználásával teljesen egyedivé tudtok varázsolni.
    Így kb.2000 Ft-ból teljesen különlegessé tehetitek a gyerek szobáját vagy a nappalit.

Természetesen a hanglemezeknek számtalan egyéb felhasználási módja lehetséges, így ne fogjátok vissza magatok, hanem alakítsátok és formázzátok kedvetekre a bakeliteket!

Kövessetek a Facebookon és saját DIY munkáitokat osszátok meg velünk!

süti beállítások módosítása