Kanapé üres hordóból
2016. március 21. írta: ToyaHSW

Kanapé üres hordóból

1610019_1704268416482204_5839776308071317735_n.jpg

Egy újabb viszonylag olcsón megvalósítható ötletet szeretnék ajánlania DIY bútorokra fogékonyak számára. Ezúttal 200 literes hordóból készítünk kanapét a nyaralóba vagy a teraszra.

Első lépésben egy hordót kell beszerezni. Ilyesmivel még az aukciós oldalak kínálatában is találkozhattok néhány ezer (2-3) forintos áron.

A hordón kívül szükség lesz:

  • deszkára kb. 2,5x3x10cm-es méretűből a hordó nagyságától függően kb. 5 m
  • tetőlécre (kb. 4x4 cm-es, a hordó átmérőjének hozzávetőleg háromszorosa hosszúságban) az ülőlap rögzítéséhez,
  • deszkára kb. 2,5x14cm-es méretűből a talpnak, a hordó átmérője + 10 cm hosszúságban
  • sarokcsiszolóra,
  • dekopírfűrészre,
  • fúróra, csavarokra,
  • ragasztó (Pálma, kültéri univerzális, stb.) a vágási éleket elfedő gumirészek rögzítéséhez,
  • hegesztő berendezésre (ez utóbbi nem feltétlenül szükséges, mivel más megoldást is alkalmazhattok).

A hordó oldalára egy viszonylag nagy nyílást kell várnunk, aminek mérete kicsivel több legyen, mint a hordó oldalának egyharmada. A sarokcsiszolóval kivágott darabot félre rakjuk, a nyílás széleit pedig alaposa lesorjázzuk.

Ezt követően elkészítjük a kanapénk talpát. A talpnak szánt szélesebb deszkát méretre vágjuk. A hordót talpra állítjuk és a deszka szélétől (talp alja) kb. 4 cm-re átrajzoljuk annak a külső körívét. Ezt dekopírfűrésszel kivágjuk, majd a hordó aljához rögzítjük a fúró és néhány csavar segítségével (fontos, hogy pontosan mérjünk és "lábanként" legalább 3 csavarral erősítsük oda). Ezzel elkészült a bútorunk lába, amit mindenképpen ellenőrizzünk le, hogy kellően stabilra sikerült-e.

A következő lépésben az ülőlapot alakítjuk ki. Először az ülőfelület mélységének méretében vágjunk le a tetőlécből 3 db-ot, amit a hordó alsó és felső részére (szájára és aljára), illetve az ülőfelület közepére erősítünk.Úgy kell megpróbálnunk elhelyezni a vastagabb léceket, hogy az azokra rákerülő ülőlap csak egy kicsit emelkedjen a kivágott perem fölé.
Ezt követően a hordó hosszának megfelelő deszkákat vágunk, és kialakítjuk az ülőlapot, amit szintén csavarokkal rögzítünk majd a későbbiekben.

A hátfal következik, amit a hordó kivágott részéből alakítunk ki. Ezt a beállítást követően érdemes hegesztéssel rögzíteni, de más megoldást is alkalmazhatunk a stabil rögzítéshez (pl.: 3 db sarokvasalattal rögzítjük a hordóhoz a hátlapot).

A következő lépésben a lényegében elkészült kanapénkat lefestjük és a pad elemeit is lekezeljük lazúrral.
A száradást követően a pad elemeit behelyezzük és véglegesen rögzítjük.

Már csak egyetlen lépés van hátra, az éles peremek (vágási élek) elfedése. Ehhez használhatunk gumikédert. de tökéletesen megfelel a célnak a hosszában megvágott gumitömlő is. Ezt ragasztóval rögzítjük, száradását követően ki is próbálhatjuk új kerti bútorunkat. A nagyobb kényelem érdekében rakhatunk az ülőfelületre párnákat, ülőpárnákat.

 Kövessetek a Facebookon és saját DIY munkáitokat osszátok meg velünk!

 

süti beállítások módosítása