Házimunka játékosan
2016. július 24. írta: ToyaHSW

Házimunka játékosan

13690664_1753091218266590_8829147088597768471_n.jpg

Egyikünk sem szereti különösebben a házimunkát, de van amikor bizonyos feladatokat el kell végezni. Igaz ez felnőttre és gyerekre egyaránt.
A gyerekeket a feladataik elvégzésére akár játékos formában is ösztönözhetjük. Ehhez adok most néhány ötletet nektek.

- Spatula, befőttes üveg vagy konzervdoboz: Ez talán a legegyszerűbb megoldás a gyerek feladatainak összegyűjtéséhez. Egy üres konzervdobozt vagy befőttes üveget fogjunk be erre a célra, a feladatokat egy spatulára írjuk fel. Kedvünk (ízlés, életkor, nem, stb.) szerint dekorálhatjuk mind a tartót, mind a feladatokat leíró spatulát.
Az elvégzett munkák spatuláját a gyerek utána egyszerűen megfordítja, ahol egy-egy dicséret/rajz, stb. szerepelhet.

- Versenypálya: Ehhez egy mágnestáblára, egy táblafilcre és néhány kiselejtezett kisautóra lesz szükségünk. Első lépésben a táblára rajzoljunk fel egy versenypályát, majd az osszuk szakaszokra (mosogatás, ruha elpakolás, stb...).
Ezt követően a kiselejtezett kisautók aljára ragasszunk mágnest és máris indulhat a gyerekek között a házimunkán alapuló autóverseny. (Lányos verzióban is készíthető virágos/pillangós/csillagos/pónis, stb. dekorral)

- Mintás, színes emlékeztető facsipeszekkel: Ismét egy viszonylag egyszerűen elkészíthető és könnyen átlátható feladat táblát készíthetünk a gyereknek. Az alap elkészítéséhez dekorgumit érdemes használni, amit könnyen formára vághatunk.
Az emlékeztetőt "feladat" - "kész" oszlopra osztjuk, dekoráljuk. A facsipeszekre ráírjuk a különböző tevékenységeket, ezt követően a gyereknek már csak az a dolga, hogy az elvégzett feladatokat tartalmazó csipeszeket átrakja a KÉSZ oldalra.

- Kartonpapír emlékeztető: Természetesen egy-egy egyszerűbb emlékeztetőt akár kartonpapírból is elkészíthettek (ideális kisebb gyerekek esetében). Ehhez csak néhány mágnescsíkra, pár vicces rajzra és egy felhajtható alapra van szükségetek.
Az elvégzett feladatoknál a gyerek egyszerűen felcsukja az adott takarót, így jelezve, hogy elkészült az adott házimunkával.

- Mágneses korongok: Ehhez is szükségünk lesz egy mágnestáblára, amihez legyártunk néhány mágneses korongot az otthon elvárt feladatok felirataival. Ezek készülhetnek akár kupakokból is, parafadugóból, készen vásárolható fa lapokból vagy kartonból is.
Ezt követően a táblára felírjuk a gyerekek nevét és a nevük alatt két részre osztjuk a részt. Az egyik oldalra kirakjuk a megfelelő korongokat az elvégzendő feladatokkal, amelyek elvégzését követően a gyerek a mágneses korongot áthúzza a KÉSZ oldalra.

- Táblafesték, kréta: A klasszikus megoldáshoz is nyúlhattok, amikor akár a gyerekszoba ajtaját, akár a szekrény egyik ajtaját táblafestékkel átkenitek. (Rugalmasabb megoldás azonban egy tábla beszerzése erre a célra)
A gyerekek képét rögzítitek felül, ami alá az éppen aktuálisan elvégzendő feladatokat felírjátok krétával, a feladat elvégzését követően a gyerek pedig törli az adott sort.

Remélem sikerült néhány jó ötletet adnunk nektek, amelyek segítségével a gyerekek számára is kicsit szórakoztatóbb lesz a házimunkába való besegítés.

Kövessetek a Facebookon és saját DIY munkáitokat osszátok meg velünk!

süti beállítások módosítása