Különleges lámpa fából
2016. október 01. írta: ToyaHSW

Különleges lámpa fából

how-to-make-a-spectacular-lamp-with-logs5.jpg

A nyaralót, de akár a lakást is feldobhatjátok a most bemutatásra kerülő különleges lámpával, amit természetesen a barkácsolásban otthonosan mozgó férfiakra érdemes bíznotok.
Az elkészítéshez szükség lesz egy nagyobb és szebb fa tuskóra, egy körkivágóra, egy darab plexi csőre és a hozzá megvásárolható zárókupakra, egy E14-es foglalatra és egy E14-es LED égőre és természetesen néhány méter vezetékre, kapcsolóra és egy kevés lakkra is.

Első lépésben kiválasztjuk a számunkra szimpatikus fa tuskót. Igyekezzünk olyan 20 cm átmérőjű darabot választani. Ebből a tuskóból fogjuk megalkotni a lámpánk testét, amihez kb. 3 cm vastagságú fa szeletekre lesz szükségünk a tuskóból (nem baj ha nem lesznek tökéletesen egyformák a szeletek)
Ha a szeletek elkészültek érdemes átgondolnunk, hogy milyen magas lámpát tervezünk a szobába. Szerintem érdemes olyan 30-40 cm-es változatot elkészíteni, így könnyen eloszthatjuk majd a burának szánt fa szeleteket.
A szeletelt tuskó darabok közepére fúrunk furatokat, amelyeket ezt követően körkivágóval 38-as méretűre bővítünk fel.
Egy tuskó szeletet érintetlenül hagyunk, ugyanis ez lesz a záróelemünk.

Az átfúrt szeleteket egy rúdra fűzzük és lakkozzuk, nem feledkezünk meg az érintetlenül hagyott szeletről sem. Amíg száradnak az elemek foglalkozhatunk a lámpánk más részeivel.

Most a PVC csőre fordítjuk a figyelmünket. Szerencsére az általam ajánlott linken méretre vágva vásárolhatják meg az átlátszó csövet 35 cm-es hosszúságban. Érdemes legalább két darabot vennetek, hiszen az ördög nem alszik és bármikor történhet baleset az összeállítás során és összetörhetjük a PVC csövünket.

Összeállítjuk a lámpánkat, amihez E14-es foglalatot és az általam megadott linkken található LED-es égőt használjuk. Ez azért jó, mert simán elfér a PVC cső belsejében.
Esetlegesen LED szalaggal is megoldhatjuk a világítást, de ez tényleg részletkérdés.
Amint elkészültünk a világításunkkal, amit ki is próbáltunk és a lakkozott elemek is megszáradtak, akkor elkezdhetjük az összeállítást.

Alulról építkezünk majd a lámpa felső része felé!
Első lépésben az egyik átfúrt elem alsó részéhez rögzítjük a foglalatunkat, majd betekerjük az égőnket. Így lényegében a foglalat lecsavarozásával tudunk majd égőt cserélni.
Ezt követően a PVC csövünket rögzítjük az első elemhez ragasztóval. Fontos, hogy a ragasztó száradása előtt beállítsuk a derékszögeket, másképp a lámpánk ferde lesz, ami elrontja az összhatást.
Ezt követően az első elemet felhúzzuk a PVC csőre, beállítjuk és ragasztó segítségével rögzítjük.
Így járunk el az össze többi elem esetében is.
A záróelemünk felszerelése szintén nem egy bonyolult folyamat. A plexi csőhöz vásárolt zárókupakunkat egy csavar segítségével rögzítjük az utolsó elemünk közepére.
Ha ezzel elkészültünk, akkor a dugót a helyére illesztjük és máris lezártuk a lámpánkat, ami ezzel el is készült.

Szükség esetén a lámpánk aljára apró talpakat ragasztunk,amivel a billegés akadályozhatjuk meg.

Ötlet: IDLights

Kövessetek a Facebookon és saját DIY munkáitokat osszátok meg velünk!

süti beállítások módosítása