Könyv- és füzetborítók DIY
2016. augusztus 21. írta: Böbbenet

Könyv- és füzetborítók DIY

e164603f0dab2accdc92cef4fc733dc9.jpg

Nyakunkon az iskolakezdés, így ma is ezzel kapcsolatos témában hozunk nektek ötleteket. Aktuális feladat a füzetek és tankönyvek borítása is, amelyre szintén nagyon sok praktikus és egyedi ötletet találtunk.

Bármelyik korosztály számára találhatunk színezős sablonokat, így csak a megfelelő mennyiségű papírra, filcre/színesre/krétára és nyomtatóra lesz szükségünk. A témákat a tantárgyaknak megfelelően variálhatjuk. "printable binder covers to color", "free editable printable binder covers" keresőszavakat ajánljuk, millió találatot kapunk. Van közöttük olyan, amelyet csak nyomtatni kell, de találunk közöttük színezhető darabokat is. A nagyobbak akár saját maguk is megtervezhetik a nekik leginkább tetsző stílusban vagy válogathatunk például a "felnőtt színező pdf" kifejezésre kapott találatok között is.

Maradék színes papírokból, csomagoló papírokból, újságokból (színes/fekete-fehér egyaránt jól mutat!) is vághatunk nekünk tetsző formát (háromszög, ötszög, hatszög, stb.) és ezeket mozaikszerűen egymás mellé ragasztva mutatós borítót kaphatunk. Célszerű előzetesen vonalzóval megszerkeszteni a sorokat és előrajzolni ceruzával, illetve vignetta helyett egy, a mintához illeszkedő formájú fehér lapra felírni a szükséges adatokat és így az is szépen fog illeszkedni a sorba.

Számunkra a legnagyobb meglepetést a témában a borotvahabos ötlet szolgáltatta. Ebben az esetben vastagabb papírra lesz szükségünk, illetve folyékony ételfestékre, papírtörlőre, ecsetre, celluxra, egy vonalzóra és egy akkora (műanyag) edényre, amelybe bele tudjuk mártani a papírt. A papír szélére ragasszunk egy keretet (pl. cellux-szal). A borotvahabot nyomjuk egy tálba és finoman (pl. ecset segítségével, márványos mintára) keverjük bele az ételfestéket. Óvatosan mártsuk bele a papírt úgy, hogy mindenhová jusson a színezett habból, majd tegyük a papírtörlőre. A vonalzó segítségével vigyázva távolítsuk el a felesleget és már csak azt kell megvárnunk, amíg megszárad a remekmű. (használhatjuk egyébként csomagoláshoz, díszítéshez, de a korábban említett geometriai formákkal való "mozaikoláshoz" is) Garantáltan egyedi és megismételhetetlen eredményt kapunk, akár csak a körömlakkos bögréknél

Lányos verziónál szóba jöhetnek egy egyszínű borító használatával a strasszok, konfettik is, de hasznukat vehetjük a puffadós festékeknek, (maradék) vízfestéknek, temperának, filctollaknak, csillámos ragasztóknak vagy a manapság nagyon népszerű színes mintás ragasztószalagoknak (washi tape) is, de keresztszemes mintát is rajzolhatunk (extrém esetben varrhatunk). A hajtogatós technika is nagyon mutatós lehet az egyszínű háttér színes forma párosítással.

Mivel a könyvek/füzetek általában fokozott igénybevételnek vannak kitéve (ha más miatt nem, hát azért, mert be- és kipakolódnak a táskából), célszerű átlátszó öntapadós tapétával fedni a felületüket vagy átlátszó műanyag borítót tenni rájuk vagy decoupage lakkal kenjük át több rétegben.

Reméljük így nagyobb kedvvel láttok hozzá ti is ennek a feladatnak! 

Kövessetek a Facebookon és saját DIY munkáitokat osszátok meg velünk!

 

süti beállítások módosítása